Indkøbskurv

0,00 kr
Filtrering
  • Sortering: Producent Nummer Beskrivelse Form Dimension Info Pris pr. enhed

AIRBRUSH


Indlæringsprocessen ved airbrush kan være overvældende. Ikke alene skal du lære en ny maleteknik, men du bliver også nødt til at lære hvordan det nødvendige udstyr fungerer. Modsat en malepensel, skal en airbrush tilsluttes en luftkilde for at kunne virke.

Bliv kendt med følgende udtryk:

Luftkilde:
En anordning eller en enhed indeholdende, eller i stand til at producere, trykluft.
Cfm eller kbm
En luftenhed: cubic feet per minute eller kubikmeter i timen.
Fugtfilter:
En filter til at fjerne vand fra luften.
Psi eller bar:
Måleenhed for lufttryk: pounds per square inch.
Luft regulator:
En anordning til at regulere lufttrykket. (bar).
Airbrushpistol:
En lille, trykluftbaseret redskab, som sprøjter malingen ud. Det ligner og holdes som en pen.
I dag anvendes airbrush til mange forskellige formål fra f.eks. dekoration af motorcykler til bodypaint. Kunstneren benytter sig tit af forskellige typer airbrush alt efter hvilken slags arbejde der skal udføres. Skal der udfyldes store flader eller skal der laves fine detaljer o.s.v. Alle disse overvejelser skal tages i betragtning når man anskaffer sig en airbrush.

Vigtige termer:

Invendig blanding:
En type airbrush hvor farven bliver forstøvet i selve airbrushens spids.
Udvendig blanding:
En type airbrush hvor farven bliver forstøvet udenfor selve pistolen.(SprayCraft Airbrush).  
Internal Mix Airbrush.
Internal mix airbrushes er de mest anvendte og kendetegnes ved, at de har en nål, der løber gennem hele pistolen. Nålen bestemmer størrelse og mængde af sprøjtet farve. Når nålen trækkes tilbage fra spidsen af pistolen blandes farven med luft og frigøres. Jo længere nålen trækkes tilbage, des mere farve frigøres.
Single-aktion:
En måde at aktivere airbrushen på, hvor der både leveres farve og trykluft gennem en bevægelse. (SprayCraft Airbrush).
Dual-aktion:
En måde at aktivere airbrushen på, hvor tryk på handlen leverer mere og mere trykluft og at trække handlen baglæns leverer mere og mere farve.
P660 Bundfødning:
Et hævert-fødesystem hvor farven suges op fra en reservoir (beholder eller farvekop) monteret på undersiden af airbrushen.
Sidefødning:
Et hævert-fødesystem hvor farven suges op fra en reservoir (farvekop) monteret på siden af airbrushen.
'Gravity' fødning:
Et system hvor farven (p.g.a. tyngdekraften) føres ned fra en reservoir monteret på toppen af airbrushen.

At vælge en airbrush

Udvendig blanding:
I disse airbrush blandes farven og luft udenfor spidsen, hvilket giver en grov (stiplet) spray. Udvendig miks er ideelt til at spraye større områder med et jævnt lag farve. De bliver også anbefalet til at spraye væsker med en højere viskositet, som f.eks. akrylfarver eller fernis. Oven i købet er disse typer de billigste og lettest at betjende. De fleste malere vil have sådan en airbrush til et bredt udsnit af arbejdsopgaver.
Invendig blanding:
Disse modeller leverer et meget blødt mønster som ligner punkter på et fotografi. Disse airbrushpistoler, oprindelig udviklet til mere kommercielle formål, bliver brugt for at opnå skarpe realistiske malerier, illusionistiske abstrakte arbejder og generelt der hvor en delikat 'spray' er et krav. Mange malere har forskellige modeller ved hånden til hver sin specifikke opgave.
En top født, invendig miks airbrush, bliver anvendt i akrylmaleriet til detaljeret arbejde. (og det er akryl som de fleste kunstnere bruger på canvas). Denne type får farven i en farvekop monteret på toppen af airbrushen. Herfra løber farven ved hjælp af tyngdekraften ned i selve brushen. Det giver mulighed for ektremt fint arbejde ved relativt lavt tryk (15 to 20 pounds). Ved lavere arbejdstryk er kunstneren i stand til at bevæge hånden langsommere, hvilket giver en bedre kontrol. Også, pga. designet, kan denne type airbrush renses eller skifte farve hurtigt.
Ved større formater, hvor der er brug for større mængder farve, f.eks. ved baggrunde eller vægmalerier, vælger kunstneren oftest en 'siphon-' eller bund født airbrush. På denne type airbrush kan farveflasken i bunden let udskiftes med en større flaske eller med flasker med en anden farve. På denne måde kan kunstneren arbejde over en længere periode uden at udskifte beholderen. Kunstneren kan have sit samlede palet i forskellige flasker. Farverne er klar til brug og en flaske, indeholdende cleaner, bruges til at skylle airbrushen rent mellem hvert farveskift.

Airbrush vedligeholdelse

Rengøring:

Kun de områder, der kommer i kontakt med farve bør rengøres.

Et par gode råd:

1. Brug det rigtige rengøringsmiddel. Til vandbaserede farver bruges vand og dertil egnede midler. (Se under afsnittet om rensemidler til airbrush.) Til de fleste ikke vandbaserede farver anvendes fortynder eller specielle rensemidler til dette formål. Husk, at her er tale om sundhedsskadelige opløsningsmidler!!!!
2. Hvis der er farve tilbage i farvebeholderen, hældes dette over i en anden container. Pistolen tømmes helt for farverester.
3. Rengør farvebeholderen så godt som muligt.
4. Fyld farvebeholderen kvartfuld med det aktuelle rengøringsmiddel. Med en lille svinebørstepensel slynges rensemidlet rundt i beholderen for at opløse den sidste farve. Sørg for at "komme godt rundt" og få alt opløst.
5 Spray denne blanding gennem airbrushen og tør grundigt efter.
6. Gentag punkt 4 og 5 indtil rensemidlet kommer klart ud.
7. Lidt rensemiddel på en ren svinehårspensel føres forsigtigt henover spidsen på pistolen for at opløse evt. indtørrede farverester der.
TIP: Brug aldrig vat ved rensning, da fibrene frigøres og kan forvolde gene.
Nålen:
Ved arbejds ophør bør nålen rengøres. Det gøres som følger:

Som før nævnt løber nålen gennem pistolen. For at finde nålen, skrues bagenden af pistolen af. Du vil nu kunne se nålen. Den løsnes ved at låsemekanismen, som den sidder fast i, drejes mod uret. Nålen kan nu trækkes ud og forsigtigt tørres af. Pas på den spidse ende. Man kan evt. smøre nålen med dertil bestemt olie. Nålen skubbes forsigtigt på plads i låsemekanismen, der lukkes.Bagenden sættes på plads. Overholdes disse råd, vil du forlænge og forbedre levetiden på din pistol.Airbrush Kompressorer:

Membran kompressor

- Denne type kompressor har normalt en kapacitet for en enkel airbrush. (En fleksibel membran er ikke stærk nok til at opbygge luft med høj tryk) Alle medea kompressorer har 1/4" rørgevindfittings for tilslutning af airbrushslanger. På en membrankompressor tilssluttes airbrushslangen direkte til den 1/4" fitting uden luftregulator, fugt- eller oliefilter imellem. Det anbefales at en in-line fugtfilter monteres på slangen. Slangen kan købes med en indbygget fugtfilter. Fugtfiltret kan også monteres i en eksisterende slange. (ca. 18" fra hvor airbrushen er fastgjort slangen.)

Stempel kompressor

- Denne kompressor er normalt kraftiger end en membrankompressor og leverer mere luft end hvad en enkel airbrush kan forbruge. Derfor skal lufttilførslen begrænses før den når til slangen. Dette opnås gennem en luftregulator (Medea FA600 eller FA700) monteret til den 1/4" gevindstilslutning på selve kompressoren. En luftregulator har normalt tilsluttet et luftfilter, der opsamler fugten der udvikles i kompressoren inden den når til luftslangen. Hvis en stempelkompressor bruger olie, så skal der også monteres en oliefilter efter regulatoren og igen inden luften når slangen for at opsamle alle former for olie der er på vej op fra kompressoren.

FÅ INSPIRATION OG BLIV KLOG PÅ NYE PRODUKTER - FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER