Indkøbskurv

0,00 kr

Vandbaserede Fernisser

Vandbaseret slutfernis Læs mere
Filtrering
  • Sortering: Producent Nummer Beskrivelse Form Dimension Info Pris pr. enhed

Vandbaserede Fernisser

Vandbaseret slutfernis

I afsnittet terpentinbaseret fernis blev der kun omtalt slutfernis på basis af forskellige harpiksopløsninger. Disse fernisser kan for det meste fortyndes med mineralsk terpentin eller terpentinolie (hvis højglans ikke ønskes). De kan bruges til fernisering af oliefarve-, gouache-, akrylfarve-, akvarelfarve- og temperafarvemalerier. Kendetegnende for disse fernisser er at de er fuldkommen farveløse og transparente.

Der eksisterer også vandfortyndbare fernisser på basis af polyakrylatdispersioner. Disse fernisser er i våd tilstand hvide og ugennemsigtige, men efter tørringen farveløse, transparante og vandfaste. De er kun egnede ovenpå akrylfarvelag. På fede bunde, såsom olie- eller alkydfarve hæfter de ikke rigtigt. De vil også pga. deres specielle måde at tørre på (harpikskugler som under fordampningen af vandet smelter sammen), få en ringere glans end de opløsningsmiddelholdige fernisser.
Dette behøver ikke at betyde at man ikke skal fernisere akrylfarvemalerier med disse fernisser. Hvad der adskiller dem fra harpiksopløsninger er, at de efter tørringen er svære at fjerne. De er vandfortyndbare, men efter tørringen vandfaste. Der eksisterer en del opløsningsmidler som er i stand at opløse det tørre fernislag. Problemet er som nævnt dog, at fernissen er lavet af en polyakrylatdispersion og deraf er akrylfarve også fremstillet. Opløsningsmidler der opløser sådant et fernislag, vil også opløse det nedenunder liggende akrylfarvelag. Et vandbaseret fernislag skal altså fjernes meget forsigtigt.

Almen information akrylfernis:

- Den vandfortyndbare matfernis kan normalt overmales selv i tykke lag. En ulempe er, at vandfortyndbare fernisser er meget svær at fjerne, og heller ikke egner sig til guld-, bronze- og aluminiums farver. Mat fernis er vanskelig at få jævn på store overflader.
- Den terpentinfortyndbare fernis kan ikke overmales med akrylfarve, den er dog let at fjerne (terpentinolie eller terpentin). Beskadigelser af fernislaget lader sig let udbedre.

For begge fernistyper gælder: Lad farvelaget tørre 2 til 4 dage før fernissen påføres. Fernissen bør fortyndes til en god, løbende væske. Akrylbinder er først 100% hærdet efter 4-6 måneder.

BEMÆRKNINGER
Tip: Tit opstår der hvide striber ved brug af matfernis på et mat maleri. Dette skyldes at maleriet er let sugende. Et tyndt lag blank fernis som isolerende lag vil løse problemet.

FÅ INSPIRATION OG BLIV KLOG PÅ NYE PRODUKTER - FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER