Indkøbskurv

0,00 kr

Linolier

Koldtpresset er renest Læs mere
Filtrering
  • Sortering: Producent Nummer Beskrivelse Form Dimension Info Pris pr. enhed

Linolier

Linolie

Koldtpresset er renest. Første presning kaldes jumfrueolie. Linolie presses af hørfrø. Linolie indeholder linolensyre, som er årsag til gulning under tørreprocessen. Dette mindskes ved ultraviolet belysning, derfor bliver linolie lysere i dagslys. Når bleget linolie hensættes i 3 måneder, bundfalder evt. forurening. Den rene olie hældes forsigtig på en anden flaske.

Linoliens tørreproces:
Oliens tørreproces er afgørende for maleriets holdbarhed. Såsnart linolien udsættes for luft vil den optage ilt fra luften og ændres fra en mere eller mindre flydende form til en fast hinde. (Senere i tørreprocessen afgives ilten igen) I denne proces, der kaldes selvoxiderende polymerisering, bindes oliemolekylerne sammen og danner en polymer struktur. På samme tid afgiver linolien eventuelle flygtige biprodukter (mediums, terpentinolie mm.), som skal have mulighed for at undvige. Tilførsel af ilt (= forøgelse af linoliens volume) og afgivelse af flygtige fortyndningsmidler (= formindskelse af volumen) sker ikke nødvendigvis på samme tid og ophæver derfor ikke nødvendigvis hinanden. Starten af tørreprocessen vil derfor medføre betydelige spændinger i (farve)laget og for at laget kan tørre ordentligt, bør man vente med at påføre mere linolie(farve), indtil laget er tørt. Af samme årsag må der ikke ferniseres for tidligt, da en slutfernis lukker overfladen. Et andet aspect der skal tages højde for under tørringen er lyskilden:

- Indendørs- langsom hærdning, forholdsvis lille nedbrydning og nogen gulning.
- Ultraviolet belysning: hurtig hærdning med sprødt farvelag, efterfulgt af stærk dekomponering.
- Direkte sollys: ret hurtig hærdning med sprødt farvelag og stærk nedbrydning.
- Mørke: langsom hærdning med blødt farvelag og betragtelig gulning.

Bemærkninger:
Ren linolie som medium eller i blanding med andre produkter bør så vidt muligt undgås. De færdige tubefarver indeholder allerede tilstrækkeligt (nogle gange for meget) linolie til at binde pigmentet til undergrunden.

FÅ INSPIRATION OG BLIV KLOG PÅ NYE PRODUKTER - FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER