Indkøbskurv

0,00 kr
Filtrering
  • Sortering: Producent Nummer Beskrivelse Form Dimension Info Pris pr. enhed

GRAFISK TRYK

Xerografi, en reproduktionsmetode der vha. statisk elektricitet, farvepulver og opvarmning frembringer kopier på almindeligt papir.

Xerotypi eller kopitryk.

Ved hjælp af en fotokopi kan man overføre et motiv fra en bog, en avis osv. til bøttepapir. Kopien indsværtes og trykkes på et tørt stykke bøttepapir. Trykket vil dog stå spejlvendt men til gengæld er der muligheder for tryk i farver, størrelsesændringer og andre eksperimenter.
Til xerotypi skal der bruges flydende gummiarabicum, en balje med vand, tryksværte, en svamp til gummi, en svamp til tryksværte og to svampe til vand.

Arbejdsgang. 


1. Tag fotokopier af det udvalgte motiv.
2. Afklip den hvide papirkant uden om selve kopien.
3. Tag en glasplade og dup med en ren svamp flydende gummi arabicum på glaspladen.
4. Læg fotokopien oven på gummihinden og dup ligeledes gummi arabicum på kopien, så den sidder fast.
5. Tag en ny svamp og smør lidt dybtrykssværte på kopien fra midten og ud, så den er helt sort.
6. Dyp en ren svamp i vandet, klem det meste ud, så den ikke virker drivende våd, og begynd med svampen at aftørre kopien de steder, hvor motivet er hvidt og lysere.
7. Dyp en ny ren svamp i vandet og klem den hårdt, så svampen virker fugtig og dup den over hele kopien.
8. Læg et tørt stykke bøttepapir på trykpressen.
9. Med en spartel løftes kopien forsigtigt af glaspladen og lægges på bøttepapiret med motivet nedad. Læg papir over og kør igennem. Trykket er færdigt.
Kopien kan sagtens bruges igen, men det er godt at have flere for en sikkerheds skyld.

Collografi eller Paptryk.

Tryk kan også gøres udfra pap i stedet for zink- eller kobberplader. Pappet skal være kraftigt og glat på overfladen, ellers vil det suge for meget væde. Arbejdsgangen minder meget om koldnål, da man præger pappet med redskaber, som man ridser med. Man kan også flå det glatte lag af og udnytte strukturen i pappet. Udtrykket kan svinge mellem at ligne en koldnål til en ætset streg eller flade. Pappet kan dog ikke holde til så mange trykgange, og man kan heller ikke rette op på fejl med et skrabestål som i zink eller kobber. Til gengæld slipper man for misfarvning, syrebade, og processen er hurtigere.

Arbejdsgang:

1. Rids dit motiv i pappet, man kan også bruge trælim til at lave struktur med, det skal dog gøres i første omgang, mens pladen ikke har været trykt.
2. Pensl med schellak. Det forsegler pappet og forhindrer det i at optage olie fra trykfarven, som får det til at svulme op. OBS! Lakken skal være helt tør, før der trykkes.
3. Påfør trykfarven og tør af med tarlatan, til motivet kommer til syne.
4. Tør af med madpapir, motivet står helt rent.
5. Tag papir op af vandkar eller ud af plastic og gør det klar til tryk.
6. Pappladen trykkes på samme måde som zink- elller kobberpladen.
7. Hvis papiret sidder fast efter trykning, kan man med en hårtørrer langsomt løfte det af.
8. Rens af med petroleum eller terpentin når der ikke skal trykkes mere. Brug aldrig sprit, da det opløser schellakken. Hvis der sidder papirrester i pladen, kan disse fjernes med en klud eller aftørringspapir fugtet med vand, inden der bruges opløsningsmidler.
9. Hvis man vil lave flerfarvetryk, kan det sagtens lade sig gøre.
10. Skær en papplade ud, så den passer til den første plade, læg den nye plade på trykket og kør igennem pressen. Motivet er overført, og den nye plade behandles på samme måde som den forrige. Husk også at pensle efter med schellak og lad den tørre helt inden tryk. Hvis flere plader ønskes, gentages processen med et frisk tryk

FÅ INSPIRATION OG BLIV KLOG PÅ NYE PRODUKTER - FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER