Indkøbskurv

0,00 kr
Filtrering
  • Sortering: Producent Nummer Beskrivelse Form Dimension Info Pris pr. enhed

Gouache

Gouachefarve
Gouachefarve fortyndes med vand. De er ikke vandfaste efter tørring og får et silkemat udseende. Gouachefarver har en mere koncentreret pigmentering og har derfor mere farvekraft end dækkende vandfarver. En anden forskel er, at gouachefarver opløses langsommere og det er derfor lettere at male lag på lag. I modsætning til akrylfarve bliver gouachefarve lidt lysere efter tørring.
Bindemidlet i gouachen er næsten altid gul dekstrine (Et fra kartoffelmel udtrukket vandopløseligt pulver). Gouache, også kaldet temperafarve, er let bearbejdbar netop pga. dette bindemiddel. Gul dekstrine er ikke et stærkt bindemiddel. Det giver relativ svage og sprøde farvelag, der let revner. Derfor bliver der under farvefremstillingen tilsat stoffer som glykol. Disse sørger, ligesom ved akvarelfarve, for en hurtigere opløsning af den tørre farve, men giver også farvelaget en vis fleksabilitet. Gouache indeholder forholdsvis meget pigment (og fyldstoffer), hvorfor den ikke kan anbringes i tykkere lag uden at revne. Ligesom akvarelfarve tørrer gouache udelukkende ved fordampning af vandet og der finder under tørringen ingen kemiske forandringer sted. Derfor er farvelaget efter tørring vandopløseligt. Med gouache opnås matte og dækkende farvelag. Dækkeevnen og karakteren opstår ved det høje pigmentindhold; udover farvepigment indeholder gouache 'hvide' pigmenter, kaldet fyldstoffer, såsom kridt, talkum eller tungspat. Fyldstoffernes farvestyrke er yderst svag. Derfor ændrer de ikke gouachens farve. De betragtelige mængder fyldstoffer der tilsættes, giver overfladen af det tørre lag gouache en vis ruhed. Denne ruhed sørger for at lyset spredes i alle retninger på overfladen af et lag gouache. Lyset kan ikke nå bunden og bunden bliver usigtbar. I et vådt lag gouache til gengæld sørger vandet for en glat overflade. Våde gouachelag kan derfor ikke sprede lyset og dækker derfor dårligt. Gouache leveres både i tuber og i flasker. Og i nogle få tilfælde i tabletform. I denne form er farverne normalt beregnet for børn eller designere. Her lægges mere vægt på smukke farver end på holdbare farver. Oplysninger omkring lysægtheden /pigment findes tit i foldere/farvekort fra fabrikanterne.

Opskrift 1:
- 100 gr pigment.
- 25 - 50 gr gummi arabicum i 35% opløsning eller hvid dekstrin.
- 8 - 10 gr glycerin.
- 1 gr konserveringsmiddel

Opskrift 2: (Kremer Gouachefarve)
Binder:
- 100 ml 6771 Mowiol 4-98 opløst
- 2 gr 78740 Preventol ON ekstra.

Farven:
- Næsten alle ikke syreholdige pigmenter (grünspan) er egnede. Mange pigmenter skilles når de lagres. Problemet løses ved tilsætning af små og lige mængder:
- 78020 Disponil og 78032 Orotan, som afspændingsmiddel og jævner til alle pigmentpastaer. Uden tilsætning af ekstra vand kan der med denne opskrift opnås en god 'lagrings' stabilitet. Hvis farverne ikke er dækkende nok, så hjælper en tilsætning af 3 - 5 % titanhvid til pigmentpastaen.

FÅ INSPIRATION OG BLIV KLOG PÅ NYE PRODUKTER - FØLG OS PÅ DE SOCIALE MEDIER